Spring naar hoofd-inhoud

De muis achterna...

Walt Disney tekende ooit een muis (Mickey) en dat was het begin van zijn succesvolle carrière.

Disney had een talent: hij kon zijn creativiteit uitstekend combineren met een nuchter zakelijk inzicht. Dit inspireerde Robert Dilts (de nog steeds actieve NLP-grootmeester) om de procedures en denkprocessen van Walt Disney te modelleren en te presenteren in een NLP-strategie.

Disney tekende een muis en met dit animatiefiguur creëerde hij een film, kwam hij tot inspiratie van andere figuren, andere films etc.

Hoe ging Disney te werk? Hij gebruikte drie ‘alter ego’s’, die hij ook echt werd: de dromer, de realist en de criticus (zijn medewerkers wisten nooit in welk alter ego hij op een werkvergadering verscheen).

Ook wij hebben deze drie alter ego’s/fases in ons, we hebben ze zelfs nodig om bijvoorbeeld te kunnen brainstormen en we kunnen ze bovendien aanwenden om doelen te bereiken.

De dromer

De dromer, de leverancier van creativiteit waarmee we nieuwe ideeën en doelen kunnen vormen. In deze fase laten we onze fantasie de vrije loop. We stellen ons voor hoe ons doel er uitziet en hoe dat dan voelt. We beleven ons doel in de toekomst.

De realist

In deze fase transformeren we onze fantasie tot concrete proporties (een creatie in tastbare vorm). Dat doen we door o.a. door antwoord te vinden op de vragen: wat heb ik al in gang gezet, wat kan ik nog in gang zetten, wat heb ik nodig, wie kan mij helpen, waar word ik enthousiast van?

De criticus

Deze bekijkt alles van een afstand en stelt kritische vragen. Hij is niet flauw om te voorkomen dat er iets fout gaat: welke obstakels zijn er, wat kan er fout gaan, wat is de zwakste schakel, waardoor kan het mislukken? etc.

De drie alter ego’s kunnen niet zonder elkaar:

Zonder realist blijft de droom in het hoofd van de dromer, waardoor er niets verwezenlijkt wordt.
Zonder criticus zal er minder of geen garantie op (kwalitatief) slagen zijn.
Zonder dromer is er helemaal niets om te realiseren, te bekritiseren.

 

In de Practitioner- opleiding van NLP Vivante leer je de dromer, de realist en de criticus congruent te maken en te laten samenwerken. Je leert de Disney-strategie toe te passen… om van jouw droom een werkbaar doel te maken?

MvO