Spring naar hoofd-inhoud

Ik wou dat ik dit ook kon…

Soms zie je iemand uitstekend bezig in jouw vakgebied of interessegebied, en je denkt: “kon ik dit ook maar zo..” Met die gedachte droom je weg en je ziet jezelf al presteren en de vruchten plukken van je nieuwe vaardigheid. Een volgende gedachte haalt je al snel uit de droom: “dat kan ik wel willen, maar dat lukt me nooit, daarvoor heb ik te weinig in huis.. “ Dat was het dan….over tot de orde van de dag.

Herken je dat? Gaat het bij jou ook zo? Wat maakt jou anders dan degene die iets uitstekend kan wat jij ook wil kunnen?

NLP gaat er van uit dat wat een ander kan jij jezelf ook kunt aanleren via Modelleren.Modelleren is de kunst van het vergelijken van iemand die uitstekend is in een gegeven activiteit, met iemand die middelmatig is in dezelfde activiteit. Je leert de uitstekende vaardigheid van de ‘expert’ en de mindere vaardigheid van jou op dit gebied te ontrafelen, te analyseren: wat maakt het verschil dat het verschil maakt?

Met die verschillen ga je vervolgens aan de slag. Je maakt een keuze: welke verschillen wil ik opheffen, welke verschillen wil ik laten zoals ze zijn? Of wel: welke aspecten (m.b.t. gedrag, capaciteit, overtuigingen, strategieën) wil ik wel/niet ‘overnemen’? Je leert je keuze hierin te effectueren en de volgende stappen te zetten naar de gewenste excellente vaardigheid.

Modelleren is makkelijk aan te leren en een zeer toepasbare methodiek om tot gewenst succes te komen. (overigens: uit modelleren is heel NLP ontstaan).

 

Wil je ook een expert worden, kunnen wat je graag wilt kunnen?
Het modelleren leer je in de Master Practitioner - opleiding.

NLP Vivante besteedt hier veel en nauwkeurige aandacht aan en begeleidt cursisten hierin persoonlijk.

MvO